Aktivnosti

Karlovac nije poznat samo po svojim parkovima i rijekama, već i bogatoj sportskoj tradiciji koja postoji već 200 godina. Dok prolazite gradom, često ćete vidjet ljude kako trče nasipima i voze se biciklima, što je sasvim uobičajena pojava.


Naime sport je u Karlovcu toliko popularan da gotovo svaka prazna površina ima koševe i golove, ili sve popularnije terene za vježbanje na otvorenom – takozvani street workout.

Neovisno posjećujete li Karlovac turistički ili ste samo u prolazu na jedan dan ili možda živite u njemu, a imate želju okušati se u nekoj sportskoj aktivnosti u želji da poboljšate svoje zdravlje, u Karlovcu će svatko pronaći nešto za sebe i ponuda aktivnosti je stvarno šarolika i raznovrsna.

.

Karlovac nudi apsolutno sve, od teretana, terena za nogomet (vanjskih i unutarnjih), terena za rukomet, košarku, odbojku teniska igrališta, skakaonice za skokove u vodu, kupališta, bazene za sve koji vole vodene sportove, atletske staze za trčanje, bejzbol igralište, zimska klizališta, brdske i cestovne biciklističke staze te čamce i kanue za veslanje.

Korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva sasvim je uobičajena stvar, a bicikl se zapravo smatra kao osnovno sredstvo kretanja po gradu. Ukoliko tražite biciklističke staze i rute oduševit će vas činjenica da ih Karlovac ima na pretek – i kraćih i dužih relacija. Kultura vožnje bicikla po gradu Karlovcu propisana je još u 19. stoljeću te se održala i do danas.

Za ljubitelje adrenalinske zabave Karlovac je izvrsna lokacija. U nekima od njegovih prekrasnih šuma možete se zabaviti s prijateljima igrajući paintball ili airsoft ili krenuti u istraživanje okolice na quad ili ATV vozilima.

Ako ste ipak tip koji voli mirniji oblik zabave, okušajte se u gađanju lukom i strijelom ili zračnom puškom, a ako vam nije do gađanja opustite se u ribolovu na nekoj od karlovačkih rijeka.

Ako vam ipak nije do sporta koji iziskuje pretjeranu fizičku aktivnost, šetnja gradom i njegovim prekrasnim parkovima i perivojima odličan je izbor za provesti dan, a pritom možete razgledati i neke od najpoznatijih turističkih atrakcija. Za cjelodnevnu uživanciju u prirodi, pripremite piknik na jednoj od četiriju karlovačkih rijeka i uživajte u hladovini i prekrasnom prirodnom ugođaju.

 

Rekreacija u Karlovcu

Ako ste ljubitelj body buildinga, profesionalnog ili amaterskog ili samo želite isklesati tijelo prije odlaska na more, u Karlovcu je dostupno nekoliko teretana i fitness centara koji će vam omogućiti da se posvetite svojoj omiljenoj rekreaciji u vrhunski opremljenim prostorijama, a sve to uz pratnju i nadzor profesionalnih trenera.


Ako više volite dan provesti na otvorenom i dizanje utega vam nije privlačno, iskoristite otvorena vježbališta za Street workout koja se nalaze na gotovo svakom koraku i u svakom kvartu. Street workout je način vježbanja uz korištenje samo vlastite težine tijela koje je postalo veoma popularno u zadnjih nekoliko godina, a ta popularnost nije zaobišla niti Karlovac.

Od poznatijih teretana u Karlovcu spomenut ćemo Fitness centar Kinezis Lab i Fitness centar Grabrik koji djeluje već više od 10 godina u gradskoj četvrti Grabrik. Također, tu su i sportski centar Blue gym te Fitness Of Karlovac.

Nogomet je u Karlovcu, kao i u ostatku Hrvatske oduvijek popularan sport tako da u gradu ima nekoliko nogometnih terena na kojima se možete zabaviti s ekipom. Nogomet možete zaigrati na vanjskim ili unutarnjim malonogometnim terenima.

U Vunskom polju, u neposrednoj blizini školske sportske dvorane nalazi se otvoreni sportsko rekreacijski centar na velikoj zelenoj površini na kojemu možete zaigrati rukomet i nogomet na terenima sa umjetnom travom, a u sklopu centra također se nalazi i košarkaško igralište sa umjetnom podlogom, dva odbojkaška terena, teren za in-line hokej i rolanje te asfaltirane staze za trčanje i hodanje.

Za sve ljubitelje 1 na 1 sportova tenis na teniskim terenima u Karlovcu je izvrstan izbor. Iza školske sportske dvorane možete pronaći čak tri terena za tenis sa vrhunskom podlogom i rasvjetom na kojima je moguće zaigrati i u zimskom periodu kada se na na dva teniska terena postavlja balon.

Kuglanje ili bowling koji je jedan od najpopularnijih oblika zabave u Americi nije zaobišlo niti Hrvatsku. U posljednjih nekoliko godina kuglanje je i u Karlovcu postalo zanimljiv način rekreacije i zabave tako da je za sve ljubitelje kuglanja dostupno nekoliko kuglana.  Lana kuglana centar na trgu bana Petra Zrinskog 10 svim zaljubljenicima u kuglačke sportove nudi čak četiri staze za bowling i klasično kuglanje srednjoeuropskog tipa, a uz kuglanje zabavit će vas i prigodna rasvjeta, glazba i kafić. Također, u sklopu kuglane nalazi se i dječja igraonica za sve koji na kuglanje vode i svoje najmanje. U Karlovcu postoje još dvije kuglane, a to su kuglana u kuglačkom klubu Željezničar na obali Ivana Trnskog 20 te kuglana Lana na Koranskom šetalištu 6.

Kako je Karlovac grad na četiri rijeke tako je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih načina ljetne zabave kupanje i plivanje. Naime, karlovačka županija pravi je mali raj za sve kupače koji preferiraju slatkovodnu vodu, a grad i njegova okolica vrve od kupališta. Kupališna sezona u Karlovcu započinje već u Svibnju za sve hrabrije, a usred ljeta se na karlovačkim kupalištima okuplja i na tisuće kupača. Na većini kupališta za posjetitelje je dostupna i ugostiteljska ponuda te mnoštvo popratnih aktivnosti i sportskih terena. Najljepša kupališta na plavo-zelenoj ljepotici Mrežnici su kupališta Mrežnički brig, kupalište Galović selo, Donji Zvečaj, naselje Osor, kupalište Generalski Stol, Mala Švarča, Mihalić selo, Gradsko kupalište u Dugoj Resi, Primišljaj te kupalište na Korani u Bariloviću. Od kupališta na rijeci Korani najpopularnija su Gradsko kupalište u Karlovcu, Gradsko kupalište Slunj, kupalište Korana u Rakovici i kupalište Korana u Bariloviću. Ne smijemo nikako zaboraviti Foginovo kupalište koje se nalazi na koranskom šetalištu, a koje predstavlja i sam početak kupališnog turizma u Karlovcu. U blizini Karlovca nalaze se i toplice Lešće koje su jedno od najljepših termalnih vrela u Hrvatskoj, a smještene su tik uz rijeku Dobru. Toplice Lešće posjećivane su još u rimsko doba, a status lječilišta dobile su u 19. stoljeću. U sklopu toplica Lešće nalazi se vanjski bazen temperature od 28-30 stupnjeva Celziusa te unutarnji bazen temperature 34 stupnja Celziusa.

Za sve ljubitelje društvenih adrenalinskih sportova i aktivnosti odličan izbor je paintball za kojim potražnja raste iz godine u godinu. Karlovac je zbog bogatstva šumama i netaknutom prirodom izvrsna lokacija za sve poklonitelje paintballa, a najbolje terene za paintball naći ćete na obroncima Vodenice blizu Kupe, po šumama i proplancima oko Korane i Slunjčice, uz Baraćeve špilje i u dolini Mrežnice. Paintball u Karlovcu odlična je varijanta i za team building koji pridonosi razvitku zajedništva, povjerenja i povezanosti profesionalnih timova.

U Karlovcu je vrlo popularan način zabave i odmora u prirodi jahanje, a ukoliko se želite okušati u jahanju konja svakako posjetite konjičke klubove u karlovačkoj županiji koji će vas naučiti sve o ovim prekrasnim životinjama i osigurati vam nezaboravan provod za vas i vaše najmlađe. Konjički klub Karlovac uz rijeku Koranu osnovan je 1967. godine i pruža usluge rekreativnog i terapijskog jahanja posjetiteljima svih uzrasta. U konjičkom klubu Fanny, u Vukmaničkom Cerovcu možete se zabaviti jahanjem, vožnjom fijakerom ili kušanjem nekih od domaćih jela koja su za vas pripremili domaćini. Vrlo popularan je i ranč Equus Igni u kojemu možete pohađati školu jahanja ili ako ste već iskusniji uputiti se na višednevne izlete, trekking ture i terensko jahanje uz sami rub Plitvičkih jezera i uz vodstvo iskusnih vodiča.

Ukoliko želite istražiti grad i njegovu okolicu na četiri kotača quad je pravi izbor. Pružit će vam potpunu slobodu i nezaboravnu vožnju po off road putevima kroz šume, a putem ćete se osvježiti kupanjem u rijeci Korani.

Biciklističke staze u Karlovcu

Biciklizam i bicikliranje oduvijek su bili popularan način rekreacije u Karlovcu, no malo kome je poznata činjenica da karlovačka županija obiluje biciklističkim stazama za cestovni i brdski biciklizam.


Štoviše, u karlovačkoj županiji nalazi se čak sedam biciklističkih ruta koje su dugačke čak ukupno 150 km, a ukoliko se odlučite na ovakav oblik rekreacije provest će vas kroz neka od najljepših malih mjesta i sela karlovačke županije. Ukoliko se odlučite na vožnju biciklom kroz grad i njegovu širu okolicu nikako nemojte propustiti neke od ovih biciklističkih ruta.Biciklistička ruta “Putevima Frankopana” duga je 27 km, a započinje u Novom centru Karlovca, gdje i završava, a provest će vas kroz mjesta i sela kao što su Stari grad Dubovac, Kalvarija, Vučjak, Tropčić, Katušin, Čohani, Babići, Skupica, Župčići, Stari grad Novigrad, Kipljanci i Kozjača.

Ukoliko se nalazite u blizini Mrežnice odlična biciklistička ruta je “ Uz sedrene slapove” kojoj je polazišna točka izletište u Mrežničkom brigu uz autokamp Slapić. Ako volite uživati u prekrasnoj prirodi i krajoliku sa nezaboravnim pogledima, biciklistička ruta “ Iz srca prirode” vodit će vas kroz sela Piščetke, Kolenovac i Mali Modruš. 

Ukoliko želite spojiti rekreativni biciklizam i kupanje izaberite biciklističku rutu “ Uz tok rijeke Mrežnice” koja započinje kod izletišta Slapić u Mrežničkom brigu. Ruta “Između zelenih rijeka” kružna je biciklistička ruta , a provest će vas kroz prekrasne šume, livade i doline između rijeka Mrežnice i Dobre, a njoj slična je i nešto kraća ruta “ Kroz livade i voćnjake” koja se proteže od sela Gršćaki sve do Duga Rese. Biciklistička ruta “Zavojitom Lujzijanom” vodit će vas jednim dijelom i po toj staroj povijesnoj cesti, a proteže se od Netretića do Novigrada na Dobri.

Rafting Karlovac

Rafting je adrenalinska avantura koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja iz cijele Hrvatske, a najčešće su to veće ili manje grupe koje dolaze na team building.


Kupa , Korana, Mrežnica i Dobra idealne su za ovakvu vrstu zabave i njihovih 200 km toka priuštit će vam pravi izazov.Rafting u Karlovcu iskustvo je i avantura koju ćete pamtiti, a ukoliko se odlučite za ovu aktivnost zagarantirana je dobra zabava i dan proveden u prekrasnoj prirodi.Najuzbudljiviji rafting u Hrvatskoj priuštit će vam rijeka Dobra koja je najduža hrvatska ponornica i koju karakteriziraju podzemni i nadzemni tokovi. Rafting na Korani najuzbudljiviji je u rano proljeće ili u jesen kad je rijeka najbogatija vodom, a tura će vas voditi od Slunjskih Rastoka pa sve do Veljuna gdje rijeka Korana protječe kroz slikovitu dolinu te gdje su vode ipak malo mirnije.

Rafting na Mrežnici koju karakterizira njena plavo-zelena boja odličan je izbor ako želite upotpuniti rafting avanturu sa kupanjem na nekim od najljepših mrežničkih slapova i rukavaca. Kupa je najduža karlovačka rijeka koja je odlična za višednevni rafting i kampiranje u prirodi, a vodit će vas kroz divlje i malo pitomije spustove.

Kupa je u Gorskom Kotaru brza i hladna, a već nizvodno kod Ozlja pretvara se u pitomiju rijeku. Cijena raftinga u Karlovcu vrlo je povoljna, a za 4-5 sati ove adrenalinske zabave izdvojit ćete od 150 kn po osobi, što uključuje profesionalnog skipera i svu potrebnu opremu.

Pored raftinga vrlo popularan način rekreacije u prirodi na karlovačkim rijekama su kanuing i kajaking koje također možete pronaći po niskim i pristupačnim cijenama.

Ribolov Karlovac

Ribolov, ili u Hrvatskoj poznatiji još kao ribičija vrlo je popularna aktivnost i način za relaksaciju i odmor u prirodi. Ako volite ribolov Karlovac ima pregršt odličnih lokacija, a činjenica je da je i jedna od najprivlačnijih destinacija za ribolovni turizam u Hrvatskoj.


U karlovačkim rijekama i jezerima predviđenim za ribolov nalazi se mnoštvo riba različitih vrsta, a uz to moći ćete uživati i u prekrasnom prirodnom okruženju.U Karlovcu i njegovoj okolici su osnovana i neka od najstarijih ribolovnih udruženja u Hrvatskoj među koje spadaju

Sportsko ribolovno društvo Ogulin koje je osnovano 1921., Karlovački klub sportskih ribolovaca “Korana” osnovan 1923. te  Klub sportskih ribolovaca “Mrežnica” iz Duge Rese osnovan 1934. godine, čiji članovi se brinu o zaštiti karlovačkih voda i ribljih vrsta.

 

Neke od najpopularnijih lokacija za ribolov u okolici Karlovca su Šumbar, na čijim jezerima se love šarani, štuke, amuri, somovi, grgeči i smuđevi, a odlične su i rijeke Kupa i Dobra čiji slapovi su odlična lokacija za lov bijele ribe. Također, možete u ribolov na Mrežnicu i Koranu koje obiluju ribama linjak i mrena. U okolici Karlovca, Draganića i Ozlja nekoliko je većih jezera, ribnjaka i šljunčara od kojih su Draganićki ribnjaci najveći, a nešto dalje na ogulinskom području ribolov je vrlo popularan na Dobri, Zagorskoj mrežnici i jezeru Sabljaci.

Izleti

Odlična aktivnost za sve koji vole provesti dan u prirodi, putovati i učiti o nepoznatoj povijesti i činjenicama karlovačkog kraja su jednodnevni izleti.


Karlovac naime ima odličnu lokaciju kao početna točka, te u kojem god smjeru krenuli naići ćete na neko zanimljivo mjesto koje će vam svoju priču ispričati kroz svoju arhitekturu, prirodu i stanovnike.

Neka od mjesta koja su odlična za vikend izlete i koja svakako vrijedi posjetiti su naravno glavni grad Hrvatske Zagreb, Duga Resa koja se nalazi na Mrežnici i koja je bogata kupalištima kao što su Mrežnički brig, Otok ljubavi i Vesela livada, a koja je kao grad spomenik kulturne baštine.

Ogulin koji se nalazi na samo sat vremena vožnje od Karlovca mjesto je koje čuva zanimljivu povijest i prekrasnu arhitekturu. Ogulin je nastao 1500. godine iznad ponora rijeke Dobre koji se danas naziva Đulin ponor, a osnovao ga je Bernardin Frankopan. Još jedno zanimljivo mjesto je Ozalj koji je rodni grad poznate slikarice Slave Raškaj i nekad neslužbeni grad Hrvatske u doba vladavine Petra Zrinskog, a zanimljiva lokacija u Ozlju je špilja Vrlovka.

Definitvno nemojte propustiti slunjske Rastoke na Korani, Rakovicu te Nacionalni park Plitvička jezera koja su proglašena svjetskom prirodnom baštinom i uvrštene na UNESCO listu.