Gastronomsko putovanje kroz Karlovac

Karlovac, koji je poznat i kao grad na četiri rijeke i grad zelenila i parkova, bogat je povijesno kulturno baštinom, prekrasnom prirodom i kulturno umjetničkom ostavštinom, ali svoje posjetitelje oduševiti će i bogatim izborom i ponudom tradicionalnih jela i kuhinje.

Tradicionalni i suvremeni jelovnici karlovačke županije i grada Karlovca isprepleteni su različitim utjecajima zapadne, srednje, južnoeuropske, ali i domaće autohtone civilizacije, tako da će se u karlovačkoj kuhinji naći stvarno po nešto za svako nepce.

Od različitih utjecaja i kultura na karlovačku tradicionalnu kuhinju najveći su utjecaj imale austrijska, mađarska, turska, talijanska i većina hrvatskih tradicionalnih kuhinja kao što su dalmatinska, slavonska i lička.

Temeljac autohtone karlovačke kuhinje je netaknuta priroda koja okružuje grad i koja je oduvijek bila darežljiva svojim plodovima prema stanovnicima Karlovca i karlovačke županije. Tako se na jelovnicima mogu pronaći raznovrsna jela od najrazličitijih vrsta riječnih riba iz karlovačkih rijeka – Kupe, Korane , Mrežnice i Dobre, do divljači iz netaknutih karlovačkih šuma.

Ali, ne bazira se jelovnik karlovačke županije samo na mesnim proizvodima, već i na radu vrijednih ruku njezinih poljoprivrednika koji se bave uzgojem raznovrsnog povrća i ratarskih kultura – od šumskih gljiva, kukuruza, buče, krumpira, kupusa, korabe i ostalih lokalno proizvedenih domaćih namirnica.

Neke od najpoznatijih kontinentalnih delicija su jela poput pršuta od jelena, kobasica od veprovine, dimljene pastrve i smuđ u korici od sjemenki.

Ako se poželite počastiti nečim slatkim, dočekat će vas na karlovačkim jelovnicima autohtone torte od kestena, popularne knedle od šljiva, raznovrsne štrudle od jabuka, sira i buče. A kad smo već kod slatkih deserta, vrijedi spomenuti da je u Karlovcu napravljena najduža na svijetu savijača (štrudla) dugačka čak 1479 cm i kao takva upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ako ste pak ljubitelj juha ili jela sa žlicom, oduševit će vas juhe od vrganja te sarma sa ogulinskim kupusom koji je zaštićen kao izvorni hrvatski proizvod. Od juha su popularne jednostavne seoske juhe kao što je prežgana juha, gusta juha od vrganja i različite mesne juhe.

Još neka od tradicionalnih karlovačkih jela su riblja jela od štuke, smuđa i šarana te razne kaše od žitarica te variva od povrća i grahorica. Ali nikako ne smijemo izostaviti tradicionalne trence, kisele juhe s trajbanim jajima, medenjake, otkoštenu puricu, varivo od kisele repe ili žute korabe, knedle sa šljivama, bezlomaču od šumskog voća te pohane žablje krake.

Did you like this? Share it!

Leave Comment