Karlovac, koji je poznat i kao grad na četiri rijeke i grad zelenila i parkova, bogat je povijesno kulturno baštinom, prekrasnom prirodom i kulturno umjetničkom ostavštinom, ali svoje posjetitelje oduševiti će i bogatim izborom i ponudom tradicionalnih jela i kuhinje.
Tradicionalni i suvremeni jelovnici karlovačke županije i grada Karlovca isprepleteni su različitim utjecajima zapadne, srednje, južnoeuropske, ali i domaće autohtone civilizacije, tako da će se u karlovačkoj kuhinji naći stvarno po nešto za svako nepce.
Od različitih utjecaja i kultura na karlovačku tradicionalnu kuhinju najveći su utjecaj imale austrijska, mađarska, turska, talijanska i većina hrvatskih tradicionalnih kuhinja kao što su dalmatinska, slavonska i lička.
Temeljac autohtone karlovačke kuhinje je netaknuta priroda koja okružuje grad i koja je oduvijek bila darežljiva svojim plodovima prema stanovnicima Karlovca i karlovačke županije. Tako se na jelovnicima mogu pronaći raznovrsna jela od najrazličitijih vrsta riječnih riba iz karlovačkih rijeka – Kupe, Korane , Mrežnice i Dobre, do divljači iz netaknutih karlovačkih šuma.
Ali, ne bazira se jelovnik karlovačke županije samo na mesnim proizvodima, već i na radu vrijednih ruku njezinih poljoprivrednika koji se bave uzgojem raznovrsnog povrća i ratarskih kultura – od šumskih gljiva, kukuruza, buče, krumpira, kupusa, korabe i ostalih lokalno proizvedenih domaćih namirnica.
Neke od najpoznatijih kontinentalnih delicija su jela poput pršuta od jelena, kobasica od veprovine, dimljene pastrve i smuđ u korici od sjemenki.
Ako se poželite počastiti nečim slatkim, dočekat će vas na karlovačkim jelovnicima autohtone torte od kestena, popularne knedle od šljiva, raznovrsne štrudle od jabuka, sira i buče. A kad smo već kod slatkih deserta, vrijedi spomenuti da je u Karlovcu napravljena najduža na svijetu savijača (štrudla) dugačka čak 1479 cm i kao takva upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.
Ako ste pak ljubitelj juha ili jela sa žlicom, oduševit će vas juhe od vrganja te sarma sa ogulinskim kupusom koji je zaštićen kao izvorni hrvatski proizvod. Od juha su popularne jednostavne seoske juhe kao što je prežgana juha, gusta juha od vrganja i različite mesne juhe.
Još neka od tradicionalnih karlovačkih jela su riblja jela od štuke, smuđa i šarana te razne kaše od žitarica te variva od povrća i grahorica. Ali nikako ne smijemo izostaviti tradicionalne trence, kisele juhe s trajbanim jajima, medenjake, otkoštenu puricu, varivo od kisele repe ili žute korabe, knedle sa šljivama, bezlomaču od šumskog voća te pohane žablje krake.
Dobro došli na stranice STAR TURIST na kojima možete pronaći više informacija o našem projektu "KK.03.2.1.19 Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)-2 ". Tvrtka STAR TURIST d.o.o. više od 10 godina uspješno posluje u turizmu, te ovim projektom želi povezati svoje tri dislocirane poslovne jedinice, kamp Lando resort 4*, Villas Rab 4* i novoizgrađeni hotel Florian&Godler 4* kako bi se povezali poslovni procesi. Saznajte više
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.
Dragi naši gosti, prijatelji i poslovni partneri!
Naš predivni Florian&Godler privremeno zatvaramo radi rekonstrukcije kako bi za vas postao još ljepši, izvrsniji te sa mnogo više dodanih sadržaja.
Uskoro ćemo objaviti slike našeg projekta a do nove objave, sve rezervacije biti će preusmjerene na naš novi objekt, Hotel Kadoor koji vam ovim putem sa ponosom predstavljamo!
Jednaki duh, izvrsnost, autentičnost, osoblje – nova lokacija!
Vidimo se u Kadooru!
Info i rezervacije: tel. +385 47 640 138, mob. +385 91 645 4000