Dionica Generalski Stol – ZvečajDonji Tok Mrežnica

Obilje slapova, zelenila i bistra, topla voda – to je Mrežnica, jedna od najljepših rijeka u Hrvatskoj. Idealna za plovidbu kanuom, odlična i za rafting i za kajak – najbolje da se okušate u sva tri plovila da vidite koje vam najviše odgovara.

Na Mrežnici možete uživati u putovanjima od jednog do pet dana. Najčešće se plovi između Generalskog Stola i Zvečaja, na rubu divljine i civilizacije: kreće se od mosta u Keićima, a završava kod restorana Zeleni kut ili restorana DP. Kupanje i savladavanje slapova sastavni su dio izleta.

Čamci i oprema

Koristimo profesionalne Sotar rafting čamce kapaciteta do 10 osoba, svaki čamac ima iskusnog vodiča-skipera zaduženog za uvježbavanje i sigurnost posade. U čamcu je i vodonepropusna vreća ili kontejner (bačva) za foto aparate (vodonepropusne) i slično. Svaki učesnik dobije veslo i prsluk za plivanje, u slučaju hladnijeg ili vjetrovitog vremena zaštitnu opremu. Ako se radi o kanu/kajak izletu koristimo hypalon kajake RobFin – za dvije odrasle osobe i jedno dijete. Kajaci su vrlo stabilni i jednostavni za korištenje. Svaka grupa ima jednog ili dva vodiča (ovisno o veličini).

Program izleta

Po dolasku u Rafting centar „Terra Croatica“ pokraj restorana “DP” u Zvečaju gosti dobivaju osobnu opremu – sigurnosne prsluke i kacige a pri hladnijem vremenu neoprenska odijela i čizmice. Nakon polusatne pauze za osvježenje i WC osobnim vozilom, autobusom ili kombijem (za manje grupe) se nastavlja do rijeke. Kod mosta u Generalskom stolu još malo priprema i početak raftinga/kanua. Plovidba traje 2,5-3 sata, sa više kraćih pauza za odmor i kupanje na slapovima. Bistra i ljeti topla rijeka, 1-2 stupnja divlje vode. Pogodan izlet za obitelji s djecom ili ekskurzije. Plovidba završava u Zvečaju.

Korisne informacije

Nakon ukrcaja kod mosta u Generalskom stolu izlet započinje veslanjem uzvodno do slapa u Keićima (moguće je skakanje, snimanje i kupanje na slapu). Nakon toga počinje se veslati nizvodno, do Zvečaja gdje se prelazi desetak slapova. Rijeka Mrežnica je između slapova mirna i vrlo pogodna za kupanje. Kod viših vodostaja ili po želji organiziramo rafting, a ljeti kanu/kajak izlet. Od osobne opreme ponesite majicu, kupaći kostim ili gaćice, ručnik, sandale ili tenisice za vodu; za hladnijeg vremena majicu dugih rukava. Ako nosite naočale privežite ih uzicom ili sličnim. Organizatori putovanja ne odgovaraju za izgubljene, oštećene ili nestale stvari. Neophodno je da sudionici znaju plivati i da se pridržavaju uputa vodiča-skipera da ne bi u opasnost doveli sebe i suputnike. Skiper ima obvezu i pravo da ne dozvoli ukrcavanje u čamac-raft osobama za koje je ocijenio da su pod utjecajem alkohola ili narkotika. Novac u tom slučaju ne vraćamo