Dionica Rončevića Slap – Tounjski TržićMREŽNICA GORNJI TOK

Doživite s nama neispričanu priču slunjskog kraja o neukroćenoj i divljoj Mrežnici. Provest ćemo vas preko nekih od najljepših slapova i sedrenih barijera. Na našoj turi od Čićinog mosta do Tržičkog mosta nešto dužoj od 5 km preveslati ćemo preko čak 26 barijera i slapova što je jedna trećina od 93 sedrene barijere na ukupnome toku od 64 km «tirkizne krške ljepotice». Nakon širokog i prostranog plitkog toka dolazimo na veličanstven Rončevića slap.

Odmah nakon Rončevića slapa, podno strmih litica koje su formirale kratki tjesnac smjestio se fascinantan Milkovića slap (8 m) koji oduzima dah svakom posjetitelju ili tragatelju za netaknutim. Ovo je drugi po visini slap na Mrežnici, a po svojem obliku i načinu na koji, za mala vodostaja praktički spušta vodu preko malog “tobogana” formiranog na sredini slapa, spada među najljepše slapove na Mrežnici, teče sve do Smoljanovića slapa tj. do mosta u Tounjskom Tržiću. Upravo na ovom dijelu u svega 1,2 km toka, stisnuti u uskom gusto obraslom kanjonu prošaranom bijelim stijenama u koje samo nakratko ulazi danja svjetlost, zaredalo se čak 9 slapova. Na ovom dijelu toka nalazi se snažno vrelo koje ljeti snižava temperaturu Mrežnice za otprilike 6-7 °C. Utjecaj ovog vrela osjeća se skoro 5 kilometara nizvodno, što je vidljivo i po drukčijoj vegetaciji uz rijeku te na slapovima i drukčijem obliku sedrenih fenomena. Upravo na tom mjestu završava naša krška avantura.

Čamci i oprema

Koristimo profesionalne SOTAR rafting čamce kapaciteta do 10 osoba, svaki čamac ima iskusnog vodiča-skipera zaduženog za uvježbavanje i sigurnost posade. U čamcu je i vodonepropusna vreća ili kontejner (bačva) za foto aparate i slično. Svaki učesnik dobije veslo i prsluk za plivanje, u slučaju hladnijeg ili vjetrovitog vremena zaštitnu opremu. Ako se radi o kanu/kajak izletu koristimo hypalon kajake RobFin – model za dvije odrasle osobe i jedno dijete. Kajaci su vrlo stabilni i jednostavni za korištenje. Svaka grupa ima jednog ili dva vodiča (ovisno o veličini).

Korisne informacije

S obzirom na klimatske uvjete, predlažemo da sa sobom ponesete majicu (za hladnijeg vremena majicu dugih rukava), kupaći kostim, ručnik, rezervne čarape, sandale ili tenisice za vodu, kapu, kremu i sunčane naočale (privežite ih uzicom) za zaštitu od sunca te fotoaparat. Također predlažemo da ponesete rezervnu odjeću i obuću. Neophodno je da sudionici znaju plivati i da se pridržavaju uputa vodiča-skipera kako ne bi u opasnost doveli sebe i suputnike. Skiper ima obavezu i pravo da ne dozvoli ukrcavanje u čamac osobama za koje je ocijenio da su pod utjecajem alkohola ili narkotika. Novac u tom slučaju ne vraćamo. Canoeing se izvodi u profesionalnim čamcima kapaciteta 2+1 osoba. Svaka grupa ima iskusnog vodiča-skipera zaduženog za uvježbavanje i sigurnost. U čamcu je i vodonepropusna vreća ili kontejner za fotoaparate (vodonepropusne) i slično.