Što je to u Karlovcu da budi ljubav?

Karlovac je deveti po veličini grad u Hrvatskoj i politički je, kulturni i ekonomski centar karlovačke županije. Kada prvi puta prošetate gradom, vrlo brzo ćete uvidjeti kako je na jedan simpatičan i šarmantan način spojena povijesno kulturna ostavština, priroda, kultura i arhitektura koja i dan danas dočarava jednu priču iz nekih prošlih vremena.

Karlovac je bogat muzejima, crkvama, dvorcima, rijekama, kupalištima, prekrasnim perivojima i šetalištima, parkovima, obiljem sportsko rekreacijskih sadržaja i turističkih atrakcija , kako u samom centru grada tako i u njegovoj bližoj okolici.

Ono što stanovnici grada izrazito cijene i čemu obraćaju veliku pozornost jesu karlovački parkovi i šetališta. Općenito zelenilo je to što karakterizira Karlovac što potvrđuje i broj parkova po kojima  prednjači u Hrvatskoj s obzirom na svoju površinu.

Svi koji vole dan provesti na otvorenom i uživaju u u šetnji po prirodi, definitivno moraju posjetiti Aleju platana u Karlovcu koju je još davne 1809. dao zasaditi Napoleonov maršal Auguste Marmont. Marmontova aleja duga je 850 metara i na njoj je posađeno 112 stabala javorolisne platane.

Velika promenada, ili danas šetalište doktora Franje Tuđmana drugo je popularno šetalište u Karlovcu, a nalazi se oko karlovačke Zvijezde. Velika promenada proteže se uz 11 starih kuća koje su nekad u drugoj polovici 19. stoljeća bile građanske kuće, a promenada je prepoznatljiva po stablima koja su posađena u pet redova.

Od ostalih zelenih površina za šetnju u gradom najupečatljivi su renesansni park koji se nalazi uz karlovačko veleučilište, Crna promenada, drvored lipa kod ostataka nekadašnje tvrđave, arboretum kod Šumarske škole, Modrušanov park te nezaobilazni Vrbanićev perivoj koji je u svojoj izvornoj ideji bio zamišljen kao botanički vrt na otvorenom.

Ono što posebno krasi Karlovac i daje mu posebnu draž je njegova povijest koja se i danas može isčitati iz starih građevina, dvoraca i utvrda koje se još uvijek odupiru vremenu.

Neke od tih građevina i naselja su karlovačka Zvijezda koja je naselje izgrađeno u obliku šesterokrake zvijezde u cilju obrane grada, u vrijeme kad su prijetili napadi od turske vojske. U sklopu karlovačke Zvijezde nalazi se i crkva Svete Trojice koja je ujedno i najstarija građevina u gradu.

Neizostavan je i stari grad Dubovac koji je nekadašnja prijestolnica knezova Zrinskih i Frankopana koji su tamo stolovali tokom 15. i 16. stoljeća. Podno Dubovca i nastao je stari grad Karlovac.

Tko voli povijest oduševit će ga činjenica da se u Karlovcu i njegovoj okolici nalazi mnoštvo ostataka starih srednjovjekovnih dvoraca, utvrda i ostalih građevina među kojima su turistički najatraktivnije Dubovac, Novigrad na Dobri, Ozalj, Ribnik, utvrda Bosiljevo te Pavlinski samostan u Kamenskom koji je osnovala grofica Katarina Frankopan.

Rijeke su ono po čemu je Karlovac poznat i po čemu i nosi nadimak “grad na četiri rijeke”, a to su Mrežnica, Korana, Kupa i Dobra, koje mogli bismo reći i predstavljaju njegovu srž kao grada.

Uz rijeke Karlovac krasi i prekrasno prirodno okruženje u kojemu posjetitelji mogu uživati u razgledavanju, ili baveći se nekim od niza sportsko rekreacijskih sadržaja, jer Karlovac je grad poznat po sportu i sportskim postignućima.

U Karlovcu se nalazi i najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, osnovana davne 1804. Godine te također i Gradsko kazalište Zorin dom otvoreno davne 1892. Godine što je dalo veliki zamah razvoju umjetničko kazališne scene u Karlovcu.

Sve ovo su razlozi zašto volimo Karlovac i zašto ga moramo čuvati.

Did you like this? Share it!

Leave Comment