Što trebate znati o Karlovcu?

Grad Karlovac nalazi se u središnjoj Hrvatskoj, 56 km od glavnog grada Zagreba i deveti je grad po veličini u Republici Hrvatskoj. Mnogi od nas poznaju ga po nadimku “Grad na četiri rijeke” te “Grad zelenila i parkova” i “Grad susreta”. Mnogo je epiteta koji ga krase ali opet ljudi znaju jako malo o tom prekrasnom malom gradu.

 Četiri rijeke po kojima je Karlovac dobio nadimak su Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra koje mu svojom ljepotom daju neku posebnu čar.

 Ali, nisu samo rijeke to po čemu je Karlovac specifičan, već je kao grad bogat kulturno povijesnom ostavštinom, prirodnim znamenitostima, prekrasnim parkovima, odličnom tradicionalnom gastronomskom ponudom te obiljem sportsko rekreacijskih sadržaja.

 Nadimak “grad zelenila i parkova” dobio zbog činjenice da prednjači u Hrvatskoj po broju parkova s obzirom na svoju površinu, a tu ljepotu prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica kad je Karlovcu 2010. godine uručila nagradu “Zeleni cvijet” za najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske.

 Grad je nastao u 16. stoljeću u podnožju starog grada Dubovca, a temeljna svrha bila mu je obrana od turskih napada, zbog čega je Karlovac i izgrađen u obliku šesterokrake zvijezde, što mu je davalo posebnu obrambenu moć. Stari grad Dubovac nalazi se iznad Karlovca na brijegu iznad Kupe i danas je ujedno i najstariji karlovački povijesni spomenik.

 Za sve ljubitelje arhitekture i povijesti zanimljiv je i podatak da u samom gradu i njegovoj okolici postoji nekoliko očuvanih starih tvrđava i dvoraca koji sami za sebe pričaju svoju povijesnu priču i odlična su lokacija za jednodnevne izlete.

 Neki od tih povijesnih spomenika su Dubovac, Novigrad na Dobri, Ozalj, Ribnik i utvrda Bosiljevo.

 U gradu Karlovcu se nalazi i slatkovodni akvarij Aquautica u kojem se nalazi više od 100 vrsta slatkovodnih riba i koji je pravi predstavnik flore i faune karlovačkih rijeka. Aquautica je danas jedan od najznačajnijih turističkih objekata u gradu.

 Tradicionalno se svake godine u Karlovcu održavaju već na daleko popularni “ Dani piva” koji okupljaju posjetitelje iz čitave Hrvatske pa čak i iz šire okolice, a glavni moto dana piva je naravno – pivo, dobra glazba i odlična zabava.

 Što se sportsko rekreacijskih sadržaja tiče, karlovačka županija je idealna destinacija za sve posjetitelje i turiste koji vole biciklizam, planinarenje, trčanje, hodanje, i rafting. Rafting na Mrežnici je izuzetno popularan kod stranih turista koji su uvijek očarani ljepotama hrvatskih rijeka, ali i pored raftinga mogu se pronaći i mnoga kupališta na četirima rijekama koja su savršena za ljetno rashlađivanje i rekreaciju.

 Ako posjećujete Karlovac, preporučamo da posjetite i neke od najljepših i najznačajnijih lokaliteta u njegovoj okolici, od kojih su najpopularniji – glavni grad Hrvatske Zagreb, Plitvička jezera, Rakovica, Ogulin, Stari grad Ozalj i Duga Resa.

Did you like this? Share it!

Leave Comment